Uniform

Het uniform is voor de scouts het eerste herkenningspunt. Het is naar de buitenwereld toe een uiting van onze ideeën, onze levensopvatting. Met het dragen van het uniform toon je dat je lid bent van Scouts en Gidsen Vlaanderen en verwijs je naar de waarde van de beweging. Een uniform geeft aan leden en leiding de mogelijkheid om iets gemeenschappelijks te veruiterlijken.

Verder mag er gesteld worden dat een uniform een zeker respect afdwingt zonder dat dit uniform een beklemmend of schools gevoel geeft. Hoe vaak denk je immers zelf niet, als je ergens een groepje jongeren ziet, wat is me dat toch voor een bende "ongeregeld"? Een scoutsuniform daarentegen creëert net het tegenovergestelde beeld, het levert je vaak aanzien op van diezelfde mensen. Daarom promoten wij als leiding het uniform zeer sterk. Het is het visitekaartje van onze jeugdvereniging.

Wie draagt wat?

• Kapoenen: enkel het sjaaltje is verplicht, trui mag
  • Kabouters en Welpen: enkel het sjaaltje is verplicht, trui mag
  • Jonggivers: sjaaltje en hemd verplicht, trui mag
  • Givers: sjaaltje en hemd verplicht, trui mag

Kentekens

Kapoenen, kawelpen

Als jullie een scoutstrui hebben, kunnen jullie daar het jaarkenteken ("anders getikt") op plaatsen, zoals op een hemd. Het takteken kan je kopen en plaats je rechts op je schouder, onder het groepslintje.

Jonggivers, givers, leiding

1. Jaarkenteken
  2. Groepslintje (zwart met gele letters)
  3. Takteken